woensdag 12 augustus 2015

Met kinderen naar de fjorden in Noorwegen


Noorwegen, de fjorden ontdekken staat bovenaan mijn lijstje. Juli 2015 is het zo ver, we gaan op reis naar Noorwegen. Uit de luidsprekers galmen 2 weken lang luistersprookjes. De dwergjes van Teil en oh mijn lieve Augustijn kan ik wel dromen. 'Eulalia, sta je nu te smakken met die, die, vieze varkenshoeder?!' Hard gelach horen we vanaf de achterbank.

Al weken zijn we bezig met de voorbereidingen. Wat voor kleding nemen we mee? Gaan we slapen in hutjes of met de tent? Is het in de nachten koud? Waar gaan we heen? Zijn de afstanden te rijden met kinderen? We nemen een boel warme kleding mee en een aantal setjes zomerkleding. Ook een kratje vol met basiseten zoals pasta, olijfolie, couscous, energierepen, appelstroop, amandelpastel en nog meer, want de boodschappen in Noorwegen zijn duur. Om te kamperen hebben we warme slaapzakken aangeschaft en isoleermatjes*. 

We maken het onszelf gemakkelijk en nemen de boot vanaf Kiel, inclusief slaapcabine. De kinderen kijken hun ogen uit, een boot met 14 etages! We zijn zelf moe van de reis en gaan met zijn allen al om half zes (!) slapen, tot de volgende morgen. Heerlijk uitgerust varen we de Osloford binnen. Ons avontuur kan beginnen. We hebben niets geboekt, alleen een aantal campings uitgezocht in de streken die we gaan bezoeken. We zien dus wel wat onze wensen zijn EN hoe het weer is.



Genoeg te beleven op de boot

Røldal is onze eerste bestemming. Al snel zien we al sneeuw op de enorme bergtoppen verschijnen. 'Sneeuw in de zomer' wordt er geroepen. We zijn bij de Hardangervidda, een fantastisch natuurgebied, wat bekend staat om haar enorme bergtoppen en grote rendierenpopulatie. We stoppen even om de sneeuw met onze voeten en blote handen te voelen. Wat adembenemend mooi!



Is het niet prachtig?


Het wordt niet donker in Noorwegen en als ik er uit moet voor mijn nachtelijke plas(pauze) zie ik geen sterrenhemel maar schemerlicht. Als ik naar het noorden kijk is het verlicht. Bijzonder om te zien. De kinderen slapen ondanks dat het niet donker wordt goed en worden gelukkig niet te vroeg wakker.

Het zijn behoorlijke afstanden die we om de paar dagen rijden, maar het gaat verbazend soepel. De kinderen (en wij) kijken onze ogen uit. 

Prachtige landschappen, grote meren, sneeuwtoppen, lange tunnels en vele watervallen. Onze jongste van 1,5 zegt bij elke waterval 'WOW'! Het verveelt niet en we stoppen regelmatig om van de omgeving te genieten.We slapen op vier verschillende campings; Røldal , Loftus, Bjelland en Rjukan. Tussendoor overnachten we 3 nachtjes in een hotel in Voss om fijn op te warmen.



Genoeg te zien onderweg

Het is een actieve vakantie. De zon laat zich maar af en toe zien en de temperatuur komt overdag nauwelijks boven de 16 graden. We wandelen veel, bezoeken een stad (Bergen), pakken het treintje van Flam naar Myrdal (900 m), beklimmen bergen, spelen in het gras, gaan op zoek naar rendieren en gooien steentjes in de watervallen. 








Rendieren afdrukken!

Met onze nei (nee), tussa tak (dankjewel), vennligst (alsjeblieft), en, to , tre, (1,2,3) komen we niet ver, maar iedereen van de kassiere tot de buurman in het dorp spreken goed Engels. Vriendelijk en gastvrij zijn de Noren, dol op kinderen en voorbeeldig in het verkeer.



Trollen zijn overal in Noorwegen               Treinreis naar Mirdal

De nachten waren koud, maar we blijven redelijk warm met onze slaapzakken tegen elkaar aan geritst. Toch zijn we blij als we in Voss een winkeltje tegenkomen, vol met warme wollen kleding. We slaan flink in en kopen heerlijk warme onderkleding.



Heerlijk warm met elkaar

In de laatste week gaan wij voor het serieuzere werk. We kiezen een wandelroute (1,5u) uit waar bij we gaan klimmen tot 600m. Het is een route die geschikt is voor kinderen. Halverwege onze klim begint het te regenen en worden de stenen glad, zo glad dat het soms gevaarlijk is om te lopen. Op handen en voeten ploeteren we door naar boven, want dezelfde weg naar beneden gaan is geen optie, te stijl en te glad. De kinderen klimmen stoer door en ik probeer mijn ongerustheid niet te tonen. Ik heb regelmatig oogcontact met mijn man om elkaar gerust te stellen. 'Kom op kinders, even volhouden, ik zie de top al' hoor ik mezelf roepen. Hand in hand en met kleine stapjes komen we boven. Inmiddels is het gestopt met regenen en kunnen we genieten van een prachtig uitzicht. Na een korte stop met wat drinken, energiereepjes en het bestuderen van geitenkeutels zetten we onze reis voort en hopen op een minder steile route. Na 15 minuten lopen nemen we een korte afslag en komen we een mooie waterval tegen. De kinderen zijn blij verrast. Via een andere route dalen we af en komen we bij het beginpunt. Wat zijn wij trots op onze kinderen! Drie uur gelopen en zo goed doorgezet. 'Ik heb nog geen moeie benen, ik denk dat er bij mij geen moe is gemaakt' hoor ik naast mij. Ik glimlach, geef hem een aai over zijn blonde haren en geniet. 


Uitrusten op de top



Steentjes gooien in de waterval

Op één van de laatste campings kunnen de kinderen elke avond een stukje op een paard rijden en rijdt de enthousiaste campingeigenaar graag rondjes met zijn paard en wagen. In de avonden maken wij een vuurtje en genieten van de heerlijke warmte op onze huid.



Camping in Bjelland

Ik vraag aan mijn zoon wat hij nog graag wil zien in Noorwegen. 'Het noorderlicht, mama'. Ik vertel hem wanneer het noorderlicht te zien is. 'Dan gaan wij volgend jaar toch weer naar Noorwegen, naar het noorden'. We gaan eens een plannetje maken boeffie, we gaan er eens over nadenken. Het smaakt zeker naar meer. 



Eten in de regen

Zou jij gaan reizen met kinderen in Noorwegen?


* Tips wat mee te nemen naar Noorwegen: 
- Een boel warme kleding, denk aan laagjes, winterjassen en wol.
- Handschoenen en een muts, mocht je de hoge bergen in willen (bij onze derde klim werd het vier graden op 1200m)
- Wollen deken voor over de slaapzakken.
- Goede wandelschoenen


Stella Koekkoek is eigenaresse van webwinkel Kind Zo Blij. Een webwinkel vol met eerlijke en biologische kinderkleding voor jongens, in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Vrolijke kleding voor de blije ontdekkingsreiziger en nieuwsgierige deugniet. Merken zoals Duns Sweden, Smafolk, nOeser, Baba Babywear en Sture & Lisa worden verkocht in haar webshop. Ook vind zij het belangrijk om meer stil te staan bij al het moois om ons heen. Geluksmomentjes deelt zij dan ook op Instagram.
www.kindzoblij.nl 
www.facebook.com/kindzoblij


1 opmerking:

  1. Wat hebben jullie een mooie trip gemaakt. Noorwegen is weer een plaatsje gestegen op mijn lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen