dinsdag 26 mei 2015

Pinksterfeest op de Vrije school'Hier is on-ze fie-re Pink-ster-blom en ik zou hem zou graag eens we-zen'. Het Pinksterfeest op de vrije school. Een jaarlijks terugkerend feest in mei. De kinderen zijn gekleed in het wit en dansen rond de meiboom.


Al om half 7 staat de middelste aan mijn bed, 'mam, is het vandaag echt Pinksterfeest'? Samen gaan we naar zijn kamer om witte kleding uit te zoeken. Mijn oudste staat inmiddels ook te springen naast mij. Al een week is ze elke dag aan het oefenen om te dansen rond de meiboom. Het is voor haar het eerste jaar dat ze 'echt' mee mag doen. 'Als we de 'fiere pinksterblom' zingen dan kies ik jou uit' zei ze. Dan gaan we samen dansen.
Aan de eettafel gaat het over niets anders dan het Pinksterfeest. Gelukkig is alle kleding nog wit na het ontbijt. 


Om 12u mag ik aanwezig zijn op het schoolplein. De meeste ouders die komen kijken hebben witte of lichte kleding aan. De zon gaat zelfs schijnen!


Als eerste wacht ik bij de ingang van de kleuters. De kleuters hebben die ochtend het bruilofsfeest gevierd in de klas. Twee oudste kleuters zijn de bruid en bruidegom. Ze hebben het gevierd met veel dans en spel. In de klas hebben ze witte en rode wijn gedronken. Lees: rode en witte druivensap in echte glaasjes! Het getrouwde stel is de grotere klassen langs gegaan om te laten zien wie dit jaar de bruid en bruidegom zijn. Vol trots lopen ze de klassen binnen. De kleuters hebben een krans in hun haar met bloemen, een gevlochten armbandje met een belletje om hun pols en een papieren kraag om hun nek. De bruid uiteraard nog een sluier een bloemstuk in haar handen.
Als de kleuterklassen naar buiten komen, lopen ze door een versierde haag heen. Ze gaan richting te meiboom en wachten daar met hun juffies op de hogere klassen.


De oudste klas, de 6e klas heeft geoefend met de linten van de Meiboom. Dit blijft elk jaar zo bijzonder. Al dansend worden de linten in verschillende patronen gevlochten. 


Dan mag er gedanst worden. De kleuters gaan zitten rond de Meiboom en hebben zo de eerste rang. Met grote ogen kijken ze naar alles wat er om hun heen gebeurd. Enorm schattig om al die kleintjes in witte kleding bij elkaar te zien zitten.
Het liedje 'Hava nagila' wordt gezongen en de kinderen pakken elkaars handen vast en zingend dansen zij rond. 


Na 'Hava nagila' wordt het liedje 'fiere Pinksterblom' gezongen. De kinderen die de kring rond dansen hebben een hoedje op van stro. Op het moment dat zij voor een ander staan geven ze de hoed over. De volgende leerling mag dan verder dansen. 
Tot slot verdwijnen de hoedjes en danst iedereen mee. Niet alleen de leerlingen maar iedereen die uitgekozen wordt. Dit houdt dus in dat bijna het gehele schoolplein meedanst. Opa's, oma's iedereen gaat mee in de kring.

          

Het blijft een heerlijk feest, het Pinksterfeest. Mijn zoon heeft vannacht zelfs zijn armband met belletjes om gehouden. Het liefst wilde hij zijn krans en kraag ook nog ophouden. 

Vieren jullie ook het Pinksterfeest?Wat het Pinksterfeest is? Vijftig dagen na Pasen en tien dagen na Hemelvaart wordt het Pinksterfeest gevierd. Pinksteren werd ook wel bloeifeest of bloemenpasen genoemd en is van oorsprong een vruchtbaarheidsfeest. Er is in de meimaand een overvloed aan bloemen en bloesems die bevrucht moeten worden, zodat de plant straks vrucht zal dragen. De Christenen namen deze feestdag over om de nederdaling van de Heilige Geest over de apostelen te gedenken. Men ging de gaven in de natuur beleven als een gave van God’s scheppende geest. Mei- en minneliederen werden geestelijke liederen, waarin Christus werd bezongen als de bruidegom van de ziel. In de Middeleeuwen werd Pinksteren het uitbundigst gevierd. De mensen kozen een zogenaamde Pinksterblom of -bruid, het mooiste meisje uit het dorp, dat in het middelpunt stond van het drie dagen durende feest, vaak vergezeld van een Pinksterbruidegom. Zo liep het bruidspaar onder een bontgekleurde papieren kroon. De kinderen, versierd met haarkransjes, gingen zingend met het bruidspaar langs de deuren. De bruid werd omhangen met zoveel mogelijk sieraden en bloemen; hoe meer juwelen, hoe vruchtbaarder het jaar zou worden.Stella Koekkoek is eigenaresse van webwinkel Kind Zo Blij. Een webwinkel vol met eerlijke en biologische kinderkleding voor jongens, in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Vrolijke kleding voor de blije ontdekkingsreiziger en nieuwsgierige deugniet. Merken zoals Duns Sweden, Smafolk, nOeser, Baba Babywear en Sture & Lisa worden verkocht in haar webshop. Ook vind zij het belangrijk om meer stil te staan bij al het moois om ons heen. Geluksmomentjes deelt zij dan ook op Instagram.

www.kindzoblij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten