donderdag 21 mei 2015

Le Bric à Brac in het Lingebos
Zaterdag 15 mei was het zo ver, Le Bric à Brac in het Lingebos. Al maanden stond het op mijn kalender, onderstreept met grote letters. Ruim 1,5 km lang, vol met mooie schatten.

Ik, als francofiel vind het heerlijk om te struinen over antiek- en rommelmarkten. Zodra wij in Frankrijk zijn aangekomen is het eerste wat ik doe, op zoek gaan naar een le Bric à Brac of een Vide Grenier. Stel je voor dat ik er een zou missen. Wat ik er zo leuk aan vind? Het is een klein kijkje nemen in iemands leven. De spullen hebben hun eigen verhaal, een verleden. Dan word mijn fantasie weer geprikkeld. Daarnaast staat het natuurlijk enorm leuk in je woning, een beetje terug naar toen.

Ik heb flink wat uurtjes rond gelopen en gesnuffeld tussen alle het kringloopgeluk. Uiteraard veel foto's gemaakt, kijken jullie mee?


Ben je nog nooit naar Le Bric à Brac geweest? Het is een lange weg middenin het groene Lingebos, in Vuren. 1,5 km met spulletjes die verkocht worden vanuit hun kofferbak, geheel in Franse sfeer. Ook kun je er lekker eten of ontspannen in retrozitjes met een glaasje wijn.

Ondanks de miezerregen zat de sfeer er goed in. Iedereen had zijn plekje gezellig ingericht en had zijn best gedaan om de mooiste spulletjes te gaan verkopen. Hier en daar werd druk onderhandeld en de verkopen leken goed te gaan. 
Overal waar je keek zag je oude Citroëns staan en gezellige retro caravans.

Bij aankomst bedenk ik altijd hoe ik het vandaag wil gaan aanpakken. Waar zal ik beginnen? En ben ik echt op zoek naar iets? Handig om te doen, wil je niet met teveel spullen thuiskomen. Ik had mijn zinnen gezet op een mooie poster of schoolplaat voor de kamer van mijn zoontje.
Ik dwaalde lekker rond en liet mij verrassen door al het moois. Oude retrostoelen, vaasjes, servies, blikken speelgoed, Maria beelden, gebloemde stofjes. Mijn dag kon niet meer stuk.

Ik probeerde mijn hoofd 'koel' te houden en niet mijn doel uit het oog te verliezen, 'iets moois voor aan de muur'!

Wat ik mij altijd afvraag is waar de mensen de spullen vandaan hebben. Heeft het gestaan bij oma op zolder? Of elders gekocht op een rommelmarkt? Hoe oud is het? Heeft de verkoper er lang over nagedacht om dat ene vaasje dan toch maar te kopen? Je merkt het al, mijn gedachten slaan weer op hol.

Wat mij opviel was de ontspannen sfeer op de Le Bric à Brac. Het is niet de bedoeling om groot geld te verdienen, maar het gaat vooral om de lol. Op de achtergrond was er fijne live-muziek te horen.

Halverwege was er zelfs een caravan te koop. Nog altijd zou ik zo'n retro sleurhut tot mijn eigendom willen maken. Met mijn eigen huisje op pad. Zelfs mijn man werd enthousiast dus we spiekten even naar binnen. Het was een langslaper en geschikt voor 3 personen. Aangezien wij met zijn 5-en zijn zocht ik meteen naar mogelijkheden om er nog 2 kwijt te kunnen. Dit ging
uiteraard niet lukken, maar oh wat was hij leuk.

Prachtige lampen gespot, oude stempels en een boel leuke koffers.Een stukje verder zag ik een tafel met schoolplaten en borden, daar moest ik een kijkje nemen. Dieren, landen, letters, teveel om op te noemen. Al snel viel mijn oog op een schoolplaat met een aantal dieren. Zelfs de achterkant was gedrukt met skeletten van dieren. Dit zou hem gaan worden. De verkoper sprak ons aan en zei dat wij een echte 'Koekkoek' gingen kopen. Was dit nog eens toeval? Wij heten Koekkoek, helemaal geweldig dus.Na iets lekker stukje bosbessencake besloten we nog een klein stukje terug te lopen. Stel je voor dat ik iets had gemist. Ik scande alle spullen bij de kleedjes nog even goed door. Ja zoveel prachtigs, zal ik alles meenemen? 

En daar was het einde, dat ging sneller dan verwacht. Net als wij de poort uitlopen stopt het met miezeren en begint de zon zelfs te schijnen. Er arriveren nog steeds nieuwe bezoeker, zij kunnen van de zon gaan genieten. Verkopers maakte hun spulletjes droog en hoopte dat zij met zo min mogelijk spullen terug naar huis konden gaan. 


 

Een heerlijk dagje. Ik waande mij heel eventjes in Franse sferen.

Le Bric à Brac vindt jaarlijks plaats in mei. Volgend jaar ga ik zeker weer. 
Gaan jullie ook?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stella Koekkoek is eigenaresse van webwinkel Kind Zo Blij. Een webwinkel vol met eerlijke en biologische kinderkleding voor jongens, in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Vrolijke kleding voor de blije ontdekkingsreiziger en nieuwsgierige deugniet. Merken zoals Duns Sweden, Smafolk, nOeser, Baba Babywear en Sture & Lisa worden verkocht in haar webshop. Ook vind zij het belangrijk om meer stil te staan bij al het moois om ons heen. Geluksmomentjes deelt zij op Instagram.

www.kindzoblij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten